Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Jacques Hendriks. Daarna volgde hij interpretatiecursussen bij Harald Vogel (D), Louis Thiry (F) en improvisatie lessen bij Jan Welmers (orgel)en Bert van den Brink (piano).

Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a. bij het Dollard Festival D). Met jazzsaxofonist Gijs Hendriks (Utrecht) vormde hij een duo van 2001 tot 2010. Zij speelden op internationale festivals, waarbij nieuwe composities uitgangspunt vormden voor nieuwe improvisaties die het experiment aangingen met de akoestiek. Ook werd er samengewerkt met contrabassisten en percussionisten (o.a. Nippy Noya). In 2006 verscheen hun cd Tadadi. Deze CD kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland.

Sinds 2013 experimenteert hij in het ensemble “HOT” met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas). Zij speelden op verschillende festivals en richten zich op improvisatie van eigen composities die weer verwant aan thema’s van jazz legende Charlie Parker, Mingus en gregoriaanse thema’s.In 2016 verscheen hun eerste CD “Bird&Beyond”. Deze CD kreeg overal lovende kritieken en reviews (zie ook www.hetorgeltrio.nl)

Naast zijn praktijk als concert organist in binnen – en buitenland maakte hij verschillende cd opnamen en radio opnamen (voor KRO , NCRV , BRT) met o.a. muziek van Messiaen, Welmers, Frescobaldi en Bach. Hiernaast participeert hij regelmatig in muziektheater en opera voorstellingen als organist en ook als acteur in kindervoorstellingen (o.a. “Alice in Orgelland” en “Help het orgel verzuipt!”).

Hij maakte naam als improvisator in binnen- en buitenland en geeft ook workshops aan conservatoria. Sinds 2012 is hij tevens actief als begeleider van “zwijgende” films d.m.v. improvisatie. Samen met Dirk Luijmes voerde hij voor het eerst de Sacre van Strawinsky uit op orgel. Zij voerden dit o.a. uit tijdens het Spring Dance Festival te Utrecht. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk, tevens is hij sinds 2017 organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.

Berry van Berkum is ook werkzaam als componist. Daartoe volgde hij sinds 1998 compositie lessen bij Andries van Rossem en vanaf 2002 bij Klaas de Vries in Rotterdam. Hij schreef werken voor verschillende bezettingen , o.a. voor bayan, marimba, koor, orgel, saxofoon, djembé en harmonium, strijkorkest, carillon en Big Band. In 2010 ging “Wij, Mozes” muziektheater productie met muziek van Berry van Berkum in première te Rotterdam (geïnitieerd vanuit Kunstfactor te Utrecht). Hij is lid van Nieuw Geneco en initiator van nieuwe initiatieven rond het componeren (o.a. the Kitchen). Zijn muziek verscheen op verschillende CDs. Hij schreef werken voor o.a. Marco Blaauw, Ties Mellema, Dirk Luijmes, Francine van der Heijden, Marcel Worms, en Gerie Daanen. Op dit moment werkt hij aan een project voor 4 composities geïnspireerd op authentieke Afrikaans muziek uit Congo. Hij ontvangt hiervoor een werkbijdrage van het Fonds Podiumkunsten te Den Haag.

Zie voor meer informatie: www.berryvanberkum.nl